wtorek, 27 listopada 2018

Tort naleśnikowy z dżemem agrestowym według Trine Hahnemann


Tort naleśnikowy to jedno z ulubionych dań Skandynawów, a ja kocham naleśniki, więc wiedziałam, że kiedyś go zrobię. I to pewnie według wielu przepisów ;) Tym razem przygotowywałam się kilka miesięcy — latem usmażyłam dżem agrestowy z wanilią, postanawiając, że zachowam część aż do listopada, kiedy Ania przeprowadzi akcję Kuchnia skandynawska ;) Chciałam, aby ładnie się prezentował, więc użyłam małej patelni i podałam dwa torty na miniaturowych paterach. Jeśli chcecie przygotować tort w skandynawskim stylu, a nie wytrzymacie do lata, użyjcie kupnego dżemu z moroszki ;)

400 g mąki pszennej
2 łyżki drobno startej skórki z cytryny
2 łyżki drobnego cukru
½ łyżeczki soli
4 jajka
200 ml maślanki
200 ml piwa lager
200 ml mleka
masło
ok. 300 ml dżemu agrestowego z wanilią z tego przepisu

W misce wymieszać mąkę, startą skórkę cytryny, cukier i sól. W misie robota ubić jajka. Wlać do nich maślankę i znów ubić. Następnie wsypać mąkę z dodatkami i ubijać, aż masa stanie się gładka. Na końcu dolać piwo i mleko i wymieszać. Misę przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na pół godziny.

Bezpośrednio przed użyciem przemieszać masę. Na gorącej patelni (moja miała 17 cm średnicy) położyć odrobinę masła, a kiedy się rozpuści, rozprowadzić je silikonowym pędzlem. Wlać małą chochlę ciasta (ok. 30 ml) i poruszyć patelnią, aby się rozlało. Gdy brzegi zaczną brązowieć, przewrócić naleśnik na drugą stronę i chwilę smażyć. Przechowywać naleśniki w ciepłym miejscu i smarować patelnię przed każdym kolejnym. 

Przełożyć naleśniki dżemem agrestowym, układając je w stosy.



Inspiracja: Trine Hahnemann, Scandinavian baking.


Akcję Kuchnia skandynawska prowadzi autorka blogu Mops w kuchni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz