czwartek, 29 listopada 2018

Naleśniki z pieczonymi jabłkami i cynamonem


Jabłka z cynamonem to kwintesencja jesieni. Zapiekane naleśniki z ich dodatkiem efektownie wyglądają, pięknie pachną i obłędnie smakują ;) W oryginale podane były z lodami, ale zważywszy upodobanie Skandynawów do sosu waniliowego, serwowane z jego dodatkiem też będą stylowe ;) 

12 naleśników wg tego przepisu (smażonych na patelni o średnicy ok. 24 cm)

2 jabłka
2 łyżki brązowego cukru
ok. 3 łyżek masła

lody waniliowe albo sos waniliowy

Naleśniki złożyć w trójkąty, umieścić w jednym dużym lub czterech mniejszych naczyniach żaroodpornych. Na niewielkim talerzu wymieszać cukier z cynamonem. Jabłka, po usunięciu gniazd nasiennych pokroić na plastry. Obtoczyć je w przygotowanej mieszance, a następnie położyć na naleśnikach. Na górze położyć kawałki masła.

Piec w temperaturze 200°C przez około 15 minut i podawać z lodami waniliowymi albo sosem waniliowym.


Inspiracja: Jedzenie gotowe!



Akcję Kuchnia skandynawska prowadzi autorka blogu Mops w kuchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz