czwartek, 29 listopada 2018

Naleśniki z pieczonymi jabłkami i cynamonem


Jabłka z cynamonem to kwintesencja jesieni. Zapiekane naleśniki z ich dodatkiem efektownie wyglądają, pięknie pachną i obłędnie smakują ;) W oryginale podane były z lodami, ale zważywszy upodobanie Skandynawów do sosu waniliowego, serwowane z jego dodatkiem też będą stylowe ;) 

12 naleśników wg tego przepisu (smażonych na patelni o średnicy ok. 24 cm)

2 jabłka
2 łyżki brązowego cukru
ok. 3 łyżek masła

lody waniliowe albo sos waniliowy

Naleśniki złożyć w trójkąty, umieścić w jednym dużym lub czterech mniejszych naczyniach żaroodpornych. Na niewielkim talerzu wymieszać cukier z cynamonem. Jabłka, po usunięciu gniazd nasiennych pokroić na plastry. Obtoczyć je w przygotowanej mieszance, a następnie położyć na naleśnikach. Na górze położyć kawałki masła.

Piec w temperaturze 200°C przez około 15 minut i podawać z lodami waniliowymi albo sosem waniliowym.


Inspiracja: Jedzenie gotowe!



Akcję Kuchnia skandynawska prowadzi autorka blogu Mops w kuchni.

7 komentarzy:

  1. Prezentują się niezwykle apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kilka dni temu poleciłem znajomemu firmę zbiorniki z polietylenu . Mój znajomy z tej firmy skorzystał.

    OdpowiedzUsuń
  3. O tym blogu dowiedziałem się od mojego znajomego. Na tym blogu na pewno zostanie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny blog. Na tym blogu zostanie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Moim zdaniem warto być na tym blogu. Blog jest bardzo interesujący.

    OdpowiedzUsuń