niedziela, 25 listopada 2018

Nogi kaczki z ziemniakami, jabłkami i brązową kapustą według Trine Hahnemann


To kolejny przepis, który na stałe wejdzie do naszego menu, jest prosty i efektowny. Nadaje się na przyjęcia, potrawa robi się praktycznie sama ;) Pokrojenie ziemniaków i jabłek nie zajmuje wiele czasu. Na blasze piekarnika udało mi się zmieścić podwójną porcję wszystkich składników. W stosunku do przepisu Trine zmniejszyłam ilość ziela angielskiego, pieprzu i jabłek.

5 stączków kardamonu
2 łyżeczki całych nasion ziela angielskiego
4 goździki
1½ łyżeczki soli
4 kacze nogi
czarny pieprz

700g ziemniaków
2 jabłka

brązowa kapusta z tego przepisu

Nasiona kardamonu, ziele angielskie i goździki rozbić w moździerzu. Dodać sól i świeżo zmielony czarny pieprz, wymieszać. Mięso natrzeć przyprawami i odstawić do lodówki na godzinę.

Nastawić piekarnik na 200°C (użyłam górnej komory z włączonym termoobiegiem i górną grzałką). Na blasze położyć nogi i piec przez godzinę. 

Ziemniaki pokroić na ćwiartki. Położyć obok mięsa i piec kolejne 45 minut. 

Jabłka pokroić na ósemki, usunąć z nich gniazda nasienne. Owoce umieścić na blasze i piec całość jeszcze przez 15 minut.

Sprawdzić, czy mięso jest dobrze upieczone. Podawać z brązową kapustą.


Inspiracja: Trine Hahnemann, Scandinavian Comfort Food.


Akcję Kuchnia skandynawska prowadzi autorka blogu Mops w kuchni.

1 komentarz: