To kolejny przepis, który na stałe wejdzie do naszego menu, jest
prosty i efektowny. Nadaje się na przyjęcia, potrawa robi się praktycznie sama
;) Pokrojenie ziemniaków i jabłek nie zajmuje wiele czasu. Na blasze piekarnika
udało mi się zmieścić podwójną porcję wszystkich składników. W stosunku do
przepisu Trine zmniejszyłam ilość ziela angielskiego, pieprzu i jabłek.
5 stączków kardamonu
2 łyżeczki całych nasion ziela angielskiego
4 goździki
1½ łyżeczki soli
4 kacze nogi
czarny pieprz
700g ziemniaków
2 jabłka
brązowa kapusta z tego przepisu
Nasiona kardamonu, ziele angielskie i goździki rozbić w
moździerzu. Dodać sól i świeżo zmielony czarny pieprz, wymieszać. Mięso natrzeć
przyprawami i odstawić do lodówki na godzinę.
Nastawić piekarnik na 200°C (użyłam górnej komory z
włączonym termoobiegiem i górną grzałką). Na blasze położyć nogi i piec przez
godzinę.
Ziemniaki pokroić na ćwiartki. Położyć obok mięsa i piec
kolejne 45 minut.
Jabłka pokroić na ósemki, usunąć z nich gniazda nasienne.
Owoce umieścić na blasze i piec całość jeszcze przez 15 minut.
Sprawdzić, czy mięso jest dobrze upieczone. Podawać z
brązową kapustą.
Inspiracja: Trine Hahnemann, Scandinavian Comfort Food.
Akcję Kuchnia skandynawska prowadzi autorka blogu Mops w
kuchni.
Pyszność! Chyba zrobię na Święta! :)
OdpowiedzUsuń