wtorek, 27 listopada 2018

Łosoś z zapiekanką z ziemniaków i fenkułu


Fenkuł to jedno z moich ulubionych warzyw, a niedawno zdałam sobie sprawę, że na blogu brakuje przepisów z nim. Pora zacząć to nadrabiać ;) Zaczynamy od smacznej i szybkiej — zwłaszcza, jeśli do krojenia zaangażujecie robota — zapiekanki. Powinna być podana ciepła, mnie jednak smakuje również na zimno. 


Jeśli użyjecie jednego, dużego naczynia, być może trzeba będzie zwiększyć ilość wina, śmietany i ziemniaków. W stosunku do oryginalnego przepisu wprowadziłam niewiele zmian, czarny pieprz zamieniłam na biały, a kiedy wyprawa do IKEA po księżowski ser wydaje się zbyt męcząca, zapiekankę podaję z parmezanem ;) Na zdjęciach miały się znaleźć jeszcze podane do łososia plasterki cytryny i gałązki tymianku na zapiekance, ale przypomniałam sobie o nich już po zrobieniu zdjęć, w momencie, gdy właśnie zaczęliśmy jeść ;) 


Wpis powstał w ramach akcji Kuchnia skandynawska oraz wspólnego gotowania z Martą, Mirabelką i Pati, które przygotowały inne smaczne pieczone jesienne warzywa.

400 g ziemniaków
1 cebula
1 fenkuł
2 ząbki czosnku
300 ml chudej śmietany
100 ml białego wina
3 łyżeczki listków świeżego tymianku
sól
biały pieprz
100 g półtwardego, np. Präst

500-600 g łososia
olej

ok. ½ cytryny
dowolna sałata

Obrać ziemniaki, czosnek i cebulę. Pokroić je, wraz z fenkułem w cienkie plastry. Włożyć warzywa do dużego rondla, dodać śmietanę, wino, tymianek, doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, a potem gotować na niewielkim ogniu, aż zmiękną.

W tym czasie zetrzeć ser. Przełożyć warzywa i śmietanę do 4-5 kokilek. Posypać serem. Piec w temperaturze 225°C przez około 15 minut, do momentu, gdy ziemniaki się przyrumienią. 

W trakcie pieczenia zapiekanki, doprawić łososia solą oraz pieprzem i usmażyć na małej ilości oleju. 

Podać z sałatą i plasterkami cytryny.


Inspiracja: Jedzenie gotowe!


Akcję Kuchnia skandynawska prowadzi autorka blogu Mops w kuchni.

4 komentarze:

  1. Fenkuła odkryłam całkiem niedawno i bardzo mi zasmakował, chyba musze go spróbować ponownie, a taka wersja wygląda niezwyke interesująco! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste i na pewno bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny blog. Na pewno dużo osób będzie na tym blogu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Interesujący blog. Pewnie zostanie na tym blogu na dłużej.

    OdpowiedzUsuń