wtorek, 24 kwietnia 2018

Pappardelle z szynką, pieczarkami i śmietaną według Gina D'Acampa


Akcję prowadzoną przez Anię zakończyliśmy tym oto daniem i wymianą opinii, który z wykorzystanych w ostatnim tygodniu przepisów Gina na makaron z pieczarkami był lepszy. Farfalle ładniej brzmi, ale zdecydowanie bardziej smakuje mi pappardelle ;) A Witek może zaraz dopisze, dlaczego również wybrał ten, bo choć — mimo obietnic — aktywnie się nie udziela na blogu, to czyta większość wpisów przed publikacją ;)
— Bo tak.
W sumie nie jest źle, mógł pójść w ślady Pana Dulskiego ;)

2 łyżki oliwy
1 mała cebula
125 g szynki
100 g brązowych pieczarek
400 g pomidorów koktajlowych z puszki
50 ml śmietany
250 g pappardelle
1½ łyżki posiekanej natki z pietruszki
50 g parmezanu
sól
pieprz

W dużym rondlu zagotować wodę na makaron i ją posolić. W tym czasie obrać cebulę i pokroić ją oraz pieczarki w plasterki, a szynkę w kostkę, posiekać też natkę oraz zetrzeć parmezan. W woku lub na dużej patelni rozgrzać oliwę i na średnim ogniu smażyć cebulę przez około 5 minut. Dodać szynkę oraz pieczarki, smażyć przez 3 minuty.

Do rondla wrzucić makaron, a do woka wlać pomidory koktajlowe z puszki i gotować przez 8 minut, od czasu do czasu mieszając. Do sosu dodać śmietanę, doprawić go solą i pieprzem, wymieszać i zdjąć z ognia. 

Makaron, ugotowany al dente, odcedzić i przełożyć z powrotem do rondla. Dodać do niego sos, wrzucić natkę i mieszać przez 30 sekund. Przełożyć na talerze i posypać startym parmezanem.



Inspiracja: Gino D’Acampo, Włoskie dania makaronowe.



Akcję Pieczarkowy Tydzień prowadzi autorka bloga Mops w kuchni

1 komentarz: