Akcję prowadzoną przez Anię zakończyliśmy tym oto daniem i
wymianą opinii, który z wykorzystanych w ostatnim tygodniu przepisów Gina
na makaron z pieczarkami był lepszy. Farfalle ładniej brzmi, ale zdecydowanie
bardziej smakuje mi pappardelle ;) A Witek może zaraz dopisze, dlaczego również
wybrał ten, bo choć — mimo obietnic — aktywnie się nie udziela na blogu, to
czyta większość wpisów przed publikacją ;)
— Bo tak.
W sumie nie jest źle, mógł pójść w ślady Pana
Dulskiego ;)
2 łyżki oliwy
1 mała cebula
125 g szynki
100 g brązowych pieczarek
400 g pomidorów koktajlowych z puszki
50 ml śmietany
250 g pappardelle
1½ łyżki posiekanej natki z pietruszki
50 g parmezanu
sól
pieprz
W dużym rondlu zagotować wodę na makaron i ją posolić. W tym
czasie obrać cebulę i pokroić ją oraz pieczarki w plasterki, a szynkę w kostkę,
posiekać też natkę oraz zetrzeć parmezan. W woku lub na dużej patelni rozgrzać
oliwę i na średnim ogniu smażyć cebulę przez około 5 minut. Dodać szynkę oraz
pieczarki, smażyć przez 3 minuty.
Do rondla wrzucić makaron, a do woka wlać pomidory
koktajlowe z puszki i gotować przez 8 minut, od czasu do czasu mieszając. Do
sosu dodać śmietanę, doprawić go solą i pieprzem, wymieszać i zdjąć z
ognia.
Makaron, ugotowany al dente, odcedzić i przełożyć z powrotem
do rondla. Dodać do niego sos, wrzucić natkę i mieszać przez 30 sekund.
Przełożyć na talerze i posypać startym parmezanem.
Inspiracja: Gino D’Acampo, Włoskie dania makaronowe.
Akcję Pieczarkowy Tydzień prowadzi autorka bloga Mops
w kuchni.
Taki makaron mogę jeść o każdej porze roku!
OdpowiedzUsuń