Witek twierdzi ostatnio, że nie przepada za ryżem. Wyjątkiem
są sytuacje, gdy przygotuję czekoladowy ryż albo risotto z grzybami, albo coś
innego z ryżem ;) Zjada do ostatniego ziarenka :) O tym przepisie powiedział,
że jest znakomity. Też tak uważam :)
20 g suszonych borowików w plasterkach
2 łyżki oliwy
1 cebula
100 g małych pieczarek
80 g brązowych pieczarek
1 łyżka liści tymianku
350 g ryżu arborio lub carnaroli
100 ml wytrawnego białego wina
1,2 l ciepłego wywaru warzywnego
sól
pieprz
25 g masła
40 g parmezanu
Suszone borowiki zalać zimną wodą i moczyć przez 30 minut.
Odsączyć i pokroić w paseczki. W tym czasie posiekać cebulę, pieczarki pokroić
w plasterki i zetrzeć parmezan.
W dużym rondlu podgrzać oliwę i smażyć cebulę na średnim
ogniu przez 2 minuty, aż zmięknie, mieszając od czasu do czasu. Dodać oba
rodzaje pieczarek i suszone grzyby oraz tymianek, podgrzewać przez 3 minuty,
mieszając. Wrzucić ryż i, ciągle mieszając, smażyć go przez 3 minuty. Wlać wino
i znów podgrzewać 3 minuty.
Wlewać po chochli ciepły wywar warzywny, gotować na wolnym ogniu,
mieszając od czasu do czasu. Gdy płyn wchłonie się, dodawać następną chochlę —
powinno to trwać około 20 minut. Jeśli zabraknie wywaru, można dodać nieco
ciepłej wody. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gdy ryż będzie miękki,
zdjąć garnek z ognia.
Dodać do risotto masło i mieszać przez 30 sekund, a potem
parmezan i przemieszać.
Inspiracja: Gino D’Acampo, Dieta Italiana.
Akcję Pieczarkowy Tydzień prowadzi autorka bloga Mops
w kuchni.
Czekoladowy ryż? Czy masz go na blogu? Zaraz przeszukam, bo brzmi ciekawie. A takie risotto jest najlepsze na świecie. Właśnie najbardziej smakuje mi z pieczarkami czy innymi grzybami.
OdpowiedzUsuń