niedziela, 22 kwietnia 2018

Risotto z grzybami i białym winem według Gina D'Acampa


Witek twierdzi ostatnio, że nie przepada za ryżem. Wyjątkiem są sytuacje, gdy przygotuję czekoladowy ryż albo risotto z grzybami, albo coś innego z ryżem ;) Zjada do ostatniego ziarenka :) O tym przepisie powiedział, że jest znakomity. Też tak uważam :)

20 g suszonych borowików w plasterkach
2 łyżki oliwy
1 cebula
100 g małych pieczarek
80 g brązowych pieczarek
1 łyżka liści tymianku
350 g ryżu arborio lub carnaroli
100 ml wytrawnego białego wina
1,2 l ciepłego wywaru warzywnego
sól
pieprz
25 g masła
40 g parmezanu

Suszone borowiki zalać zimną wodą i moczyć przez 30 minut. Odsączyć i pokroić w paseczki. W tym czasie posiekać cebulę, pieczarki pokroić w plasterki i zetrzeć parmezan.

W dużym rondlu podgrzać oliwę i smażyć cebulę na średnim ogniu przez 2 minuty, aż zmięknie, mieszając od czasu do czasu. Dodać oba rodzaje pieczarek i suszone grzyby oraz tymianek, podgrzewać przez 3 minuty, mieszając. Wrzucić ryż i, ciągle mieszając, smażyć go przez 3 minuty. Wlać wino i znów podgrzewać 3 minuty.

Wlewać po chochli ciepły wywar warzywny, gotować na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gdy płyn wchłonie się, dodawać następną chochlę — powinno to trwać około 20 minut. Jeśli zabraknie wywaru, można dodać nieco ciepłej wody. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gdy ryż będzie miękki, zdjąć garnek z ognia. 

Dodać do risotto masło i mieszać przez 30 sekund, a potem parmezan i przemieszać.



Inspiracja: Gino D’Acampo, Dieta Italiana.


Akcję Pieczarkowy Tydzień prowadzi autorka bloga Mops w kuchni

1 komentarz:

  1. Czekoladowy ryż? Czy masz go na blogu? Zaraz przeszukam, bo brzmi ciekawie. A takie risotto jest najlepsze na świecie. Właśnie najbardziej smakuje mi z pieczarkami czy innymi grzybami.

    OdpowiedzUsuń