Gdy przychodzicie zmęczeni z pracy i nie macie ochoty
spędzać połowy popołudnia nad garnkami, a chcecie zjeść coś smacznego,
przygotujcie makaron. Na przykład te kokardki — to jeden z błyskawicznych
przepisów Gina. My zjedliśmy obiad na balkonie :)
3 łyżki oliwy
1 mała cebula
125 g gotowanej szynki
50 g rozmrożonego groszku
100 g brązowych pieczarek
400 g krojonych pomidorów z puszki
150 g sera mascarpone
250 makaronu farfalle
2 łyżki posiekanej bazylii
30 g parmezanu
sól
pieprz
Zagotować 3 l wody w dużym rondlu, dodać do niej 1 łyżkę
soli. W tym czasie pokroić cebulę w piórka, szynkę w kostkę, a pieczarki w
plasterki, zetrzeć ser i posiekać bazylię. Na dużej patelni smażyć na oliwie
cebulę przez około 3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Dodać szynkę, groszek
oraz pieczarki i smażyć przez kolejne 5 minut.
Na patelnię dodać pomidory z puszki i gotować 8 minut,
pamiętając o mieszaniu, a do rondla wrzucić makaron, który gotowy powinien być
al dente.
Na patelnię dodać mascarpone, doprawić sos solą oraz świeżo
zmielonym pieprzem. Dokładnie wszystko wymieszać i zestawić z ognia.
Makaron odcedzić i przełożyć z powrotem do rondla. Wlać do
niego sos, dodać bazylię i mieszać przez 30 sekund.
Przełożyć na talerze i posypać parmezanem.
Inspiracja: Gino D’Acampo, Gotowanie po włosku w 20 minut.
Akcję Pieczarkowy Tydzień prowadzi autorka bloga Mops
w kuchni.
Idealne na szybki obiad w tygodniu. Chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń