Jeśli szukasz smacznej i efektownej przekąski na przyjęcia,
to przepis dla Ciebie :) Pochodzi z bożonarodzeniowej, liczącej 400 stron,
księgi, stworzonej przez Jamiego Olivera, ale sprawdzi się o każdej porze roku.
Czy istnieje osoba, która ani razu nie skorzystała z kupnego ciasta
francuskiego? Gdy to nie o Tobie mowa, uporasz się przygotowaniami całkiem szybko
;)
Użyłam różnych odmian pieczarek, w przyszłości wypróbuję leśne grzyby. Wprowadziłam drobne zmiany do przepisu. Zmniejszyłam ilość
ciasta, co pociągnęło za sobą rezygnację z ozdobnego brzegu, ale za to
przygotowałam dwa rulony, każdy posypując innym rodzajem sezamu. Od kilku dni
zastanawiam się, czy bardziej smakowały mi kąski z czarnymi czy z białymi
ziarnami ;)
4 ząbki czosnku
25 g masła
6 gałązek tymianku
600 g różnych odmian grzybów
1 duże jajko
1 jajko do smarowania
100 g bułki tartej
275 g ciasta francuskiego
sezam biały i czarny
sól
pieprz
Do woka lub dużego rondla wrzucić masło oraz obrany i
przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać oberwane z gałązek listki tymianku,
odrobinę soli i świeżo zmielonego pieprzu. Smażyć na dużym ogniu, od czasu do
czasu mieszając.
W tym czasie pokroić grzyby, dodać do rondla i smażyć, aż
odparują puszczone przez nie soki. Doprawić solą oraz świeżo zmielonym
pieprzem, jeśli jest to konieczne, i przestudzić.
Zmiksować usmażone grzyby w malakserze. Przełożyć do miski i
wymieszać z jajkiem oraz bułką tartą.
Ciasto francuskie pokroić na dwa kawałki o wymiarach ok.
12x40 cm. Na każdym z nich, wzdłuż jednego z dłuższych brzegów, ułożyć wałek
nadzienia. W małej miseczce roztrzepać jajko. Posmarować nim te części ciasta,
na których nie ma nadzienia, a następnie, zaczynając od brzegu z nadzieniem,
szczelnie zwinąć w rulony. Złożenie umieścić na spodzie. Oba rulony posmarować
z góry i boków jajkiem oraz posypać sezamem, jeden białym, drugi czarnym.
Pokroić na kawałki o szerokości ok. 3 cm i przełożyć na blachę wyłożoną
papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180°C przez 30 minut, aż ciasto się
zezłoci (piekłam w górnej komorze, z włączoną górną grzałką i
termoobiegiem). Przestudzić na kratce.
Inspiracja: Jamie Oliver, Świąteczne przepisy.
Akcję Pieczarkowy Tydzień prowadzi autorka bloga Mops
w kuchni.
Bardzo efektowna przekąska. Ta książka to musi być istna kopalnia pomysłów.
OdpowiedzUsuń