niedziela, 22 kwietnia 2018

Rolowane rarytasy z grzybami i tymiankiem według Jamiego Olivera


Jeśli szukasz smacznej i efektownej przekąski na przyjęcia, to przepis dla Ciebie :) Pochodzi z bożonarodzeniowej, liczącej 400 stron, księgi, stworzonej przez Jamiego Olivera, ale sprawdzi się o każdej porze roku. Czy istnieje osoba, która ani razu nie skorzystała z kupnego ciasta francuskiego? Gdy to nie o Tobie mowa, uporasz się przygotowaniami całkiem szybko ;)

Użyłam różnych odmian pieczarek, w przyszłości wypróbuję leśne grzyby. Wprowadziłam drobne zmiany do przepisu. Zmniejszyłam ilość ciasta, co pociągnęło za sobą rezygnację z ozdobnego brzegu, ale za to przygotowałam dwa rulony, każdy posypując innym rodzajem sezamu. Od kilku dni zastanawiam się, czy bardziej smakowały mi kąski z czarnymi czy z białymi ziarnami ;)

4 ząbki czosnku
25 g masła
6 gałązek tymianku
600 g różnych odmian grzybów
1 duże jajko
1 jajko do smarowania
100 g bułki tartej
275 g ciasta francuskiego
sezam biały i czarny
sól
pieprz

Do woka lub dużego rondla wrzucić masło oraz obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać oberwane z gałązek listki tymianku, odrobinę soli i świeżo zmielonego pieprzu. Smażyć na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

W tym czasie pokroić grzyby, dodać do rondla i smażyć, aż odparują puszczone przez nie soki. Doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, jeśli jest to konieczne, i przestudzić.

Zmiksować usmażone grzyby w malakserze. Przełożyć do miski i wymieszać z jajkiem oraz bułką tartą.

Ciasto francuskie pokroić na dwa kawałki o wymiarach ok. 12x40 cm. Na każdym z nich, wzdłuż jednego z dłuższych brzegów, ułożyć wałek nadzienia. W małej miseczce roztrzepać jajko. Posmarować nim te części ciasta, na których nie ma nadzienia, a następnie, zaczynając od brzegu z nadzieniem, szczelnie zwinąć w rulony. Złożenie umieścić na spodzie. Oba rulony posmarować z góry i boków jajkiem oraz posypać sezamem, jeden białym, drugi czarnym. Pokroić na kawałki o szerokości ok. 3 cm i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 

Piec w temperaturze 180°C przez 30 minut, aż ciasto się zezłoci (piekłam w górnej komorze, z włączoną górną grzałką i termoobiegiem). Przestudzić na kratce.



Inspiracja: Jamie Oliver, Świąteczne przepisy.


Akcję Pieczarkowy Tydzień prowadzi autorka bloga Mops w kuchni

1 komentarz:

  1. Bardzo efektowna przekąska. Ta książka to musi być istna kopalnia pomysłów.

    OdpowiedzUsuń