25 stopni Celcjusza to, według mnie, już lato, a nie wiosna.
Na biurku leżą głównie książki o kuchni włoskiej, a gdy próbuję sama wymyślić
jakiś przepis, to wychodzi z tego grecko-polska hybryda ;) Zaletą jest to, że nie
trzeba się napracować — 5 minut krojenia, przebijania i smarowania, a potem
siadamy z kieliszkiem wina i czekamy kolejne 10, aż pieczarki się upieką :) Nie
trzeba ich solić, dzięki czemu puszczają mniej soków — ser halloumi jest
wystarczająco słony. Jeśli lubicie surową cebulę, możecie pominąć smażenie jej,
w innym przypadku wystarczy ją lekko zeszklić, dojdzie w piekarniku.
Wpis powstał w ramach Tygodnia Pieczarkowego, który
organizuje autorka blogu Mops w kuchni, oraz wspólnego gotowania wraz z Anią, Patrycją i Martynosią.
cebula średniej wielkości
2 gałązki rozmarynu
oliwa
3 ogromne pieczarki
oliwa truflowa
zielony pieprz
225 g halloumi
W piekarniku rozgrzać grill (240°C). Cebulę obrać i drobno
pokroić. Z gałązek rozmarynu oderwać listki i je posiekać. Na patelni, mieszając
od czasu do czasu, podsmażyć na oliwie rozmaryn oraz cebulę, aż ta ostatnia się
lekko zeszkli. W tym czasie pokroić ser w kostkę, a nóżki pieczarek obciąć i
drobno pokroić.
Położyć kapelusze blaszkami do dołu, przebić je kilka razy
na wylot patyczkiem do szaszłyków, a następnie posmarować oliwą. Odwrócić
kapelusze, skropić oliwą truflową, posypać świeżo zmielonym zielonym pieprzem.
Do cebuli z rozmarynem dodać posiekane nóżki grzybów i wymieszać. Wyłożyć
masę na pieczarki i posypać kostkami sera.
Ułożyć pieczarki na ruszcie i piec przez 10 minut, aż ser
się zezłoci z góry.
Akcję Pieczarkowy Tydzień prowadzi autorka bloga Mops
w kuchni.
Super proste i na pewno pyszne danie! Mam w planach podobne połączenie ;)
OdpowiedzUsuńProste i smaczne. Wspaniałe na wieczór we dwoje ;)
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze sera halumi, więc danie bardzo mi się podoba.
OdpowiedzUsuńProszę, możesz mnie podlinkować w ramach wspólnego gotowania.
http://czerwieniblekit.blox.pl/2018/04/Kolorowa-zupa-jarzynowa-z-pieczarkami-i-ryzem.html