piątek, 30 października 2015

Surówka z dyni, pomarańczy i śliwek


Prosta surówka, która może być zdrowym deserem. Nieco zmieniłam przepis Ireny Gumowskiej, zastępując zalewę z wody i cukru brązowym cukrem oraz – nadającymi owocom aromatu – ekstraktem z wanilii i odrobiną brandy. Do zrobienia surówki użyłam słodkiej i pachnącej dyni muszkatołowej prowansalskiej.

300 g dyni
5 bardzo dużych słodkich śliwek
1 pomarańcza
sok z ½ cytryny
garść posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka brandy

Pomarańczę wyfiletować nad miską, zachowując sok. Podzielić ją na mniejsze cząstki. Dodać sok z cytryny. Dynię obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami i dodać do miski z pomarańczą i sokiem cytrynowym. Wsypać większość orzechów, wlać ekstrakt z wanilii oraz brandy i wymieszać. Odstawić na dwie godziny. Przed podaniem jeszcze raz wymieszać i posypać resztą orzechów.


Inspiracja: Irena Gumowska, Te wspaniałe dyniowate.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz