Prosta surówka, która może być zdrowym deserem. Nieco
zmieniłam przepis Ireny Gumowskiej, zastępując zalewę z wody i cukru brązowym
cukrem oraz – nadającymi owocom aromatu – ekstraktem z wanilii i odrobiną brandy.
Do zrobienia surówki użyłam słodkiej i pachnącej dyni muszkatołowej
prowansalskiej.
300 g dyni
5 bardzo dużych słodkich śliwek
1 pomarańcza
sok z ½ cytryny
garść posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 łyżka brandy
Pomarańczę wyfiletować nad miską, zachowując sok. Podzielić
ją na mniejsze cząstki. Dodać sok z cytryny. Dynię obrać, zetrzeć na tarce
z dużymi otworami i dodać do miski z pomarańczą i sokiem cytrynowym. Wsypać
większość orzechów, wlać ekstrakt z wanilii oraz brandy i wymieszać. Odstawić
na dwie godziny. Przed podaniem jeszcze raz wymieszać i posypać resztą
orzechów.
Inspiracja: Irena Gumowska, Te wspaniałe dyniowate.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz