Bułki w kształcie dyni są tak zabawne, że umilą każdy poranek. Przepis zaczerpnęłam z blogu „Moje wypieki”. Zmniejszyłam ilość cukru i dodałam odżywcze pestki z dyni. Bułki piekę zawsze w większej ilości i część z nich zamrażam.
Składniki na 20 bułek:
720 g mąki pszennej chlebowej
28 g świeżych drożdży
250 ml mleka
2 jajka
90 g masła
250 g purée z pieczonej dyni
1 ½ łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
4 łyżki pestek z dyni
Do dekoracji:
1 jajko
1 łyżka mleka
20 migdałów
Roztopić i przestudzić masło. Zrobić rozczyn z mleka, drożdży
i cukru. Wyrobić ciasto z mąki, rozczynu, jajka, soli i purée z dyni. Kiedy
składniki się połączą, dodać masło. Ciasto wyrabiać aż do momentu, gdy będzie
miękkie i elastyczne. Pod koniec wyrabiania dodać pestki z dyni. Włożyć ciasto do
miski, przykryć ją folią spożywczą lub lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe
miejsce do podwojenia objętości, na około 1,5 godziny.
Ciasto krótko wyrobić rękami. Podzielić na 20 części.
Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Lekko spłaszczyć i zrobić promieniste nacięcia sięgające aż do blachy,
zostawiając środek bułeczki w całości, wolny od nacięć. Przykryć lnianą
ściereczką i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.
Obciąć ostre końce migdałów. Przed włożeniem do piekarnika
posmarować bułki jajkiem roztrzepanym z mlekiem. W środek każdej bułki włożyć
migdał, nacięciem do góry.
Piec w temperaturze 190°C przez około 15-20 minut, aż się
zezłocą (piekłam na trzech poziomach z dolną grzałką i termoobiegiem).
Wystudzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz