poniedziałek, 6 listopada 2017

Risotto z karczochami, dynią piżmową i białym winem według Gina D'Acampa


Gino postanowił wymyślić przepis na wyjątkowo zdrowe risotto, dlatego użył karczochów i dyni. Najlepiej, aby były to karczochy były opiekane grillu opalanym węglem drzewnym. Gwarantuje nam obniżenie cholesterolu, poprawę trawienia i zapobieganie nowotworom — wobec takiej deklaracji kucharza trudno przejść obojętnie ;) Zwłaszcza, jeśli lubicie też rozmaryn. To znakomita alternatywa dla wiosennego risotta z dynią i szparagami. Zamieniłam jedynie czarny pieprz na zielony.

Tym razem gotowałyśmy razem z Martynosią, zobaczcie, jak doprawiła swoje risotto z dynią :)

3 łyżki oliwy
1 czerwona cebula
250 g ryżu arborio lub carnaroli
2 łodyżki rozmarynu
150 ml białego wina
250 g dyni piżmowej
10 karczochów w oleju
800 ml ciepłego warzywnego bulionu
1 łyżeczka masła
60 g parmezanu
sól, świeżo mielony zielony pieprz

Cebulę oraz listki rozmarynu posiekać, dynię obrać i pokroić w kostkę o boku ok. 1 cm. Karczochy osączyć i — jeśli nie są pokrojone — podzielić je na ćwiartki. W dużym rondlu smażyć cebulę, aż będzie miękka, uważając, aby się nie przyrumieniła. Wrzucić do rondla ryż i rozmaryn, smażyć przez 3 minuty na średnim ogniu, stale mieszając. Następnie dolać wino i podgrzewać przez 1 minutę.

Dodać dynię i połowę osączonych karczochów oraz kilka chochli bulionu. Gotować, od czasu do czasu mieszając, aż cały płyn się wchłonie. W tym czasie zetrzeć parmezan. Następnie dolewać bulion i gotować, mieszając, aż każda porcja płynu się wchłonie. Gdy ryż zacznie pęcznieć, dodać resztę karczochów. Cały proces zajmie ok. 20-22 minut.

Gdy dynia będzie już miękka, a ryż ugotowany, zdjąć rondel z ognia, dodać masło oraz parmezan i przez pół minuty mieszać, aż risotto stanie się kremowe. Doprawić solą oraz pieprzem i podawać. 


Inspiracja: Gino D’Acampo, Smaczna i zdrowa kuchnia włoska.

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie, kremowe i bogate w smaki. Moją uwagę zwróciło także zdjęcie dyń na stronie głównej. Chyba będziesz szaleć w kuchni ;) Albo już szalałaś ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem w trakcie szaleństw. W jeden dzień się nie uda wszystkich przerobić ;)
      Ania

      Usuń