poniedziałek, 13 czerwca 2016

Granita espresso według Gordona Ramsaya


To granita dla miłośników kawy — ma bardzo intensywny smak i wspaniale orzeźwia w upalne dni. Warto wybrać dobry gatunek kawy i zaparzyć ją w ekspresie. Granity przygotowuje się bez maszynki do lodów, więc każdy może je zrobić.

500 ml mocnej, świeżo zaparzonej i ostudzonej kawy
100 g cukru
150 ml wody
2 ziarna kardamonu
1 lub dwa paski skórki pomarańczowej

Na małym ogniu rozpuścić w rondlu cukier i wodę, mieszając od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści. Dodać kardamon oraz skórkę pomarańczową, gotować przez trzy minuty. Zdjąć z ognia i studzić przez godzinę, po czym usunąć kardamon i skórkę. 

Wymieszać kawę z syropem, schłodzić. 

Przelać płyn do płytkiego pojemnika i zamrażać przez dwie-trzy godziny. Wyjąć pojemnik z zamrażarki i przemieszać widelcem granitę. W trakcie dalszego zamrażania przemieszać jeszcze dwa razy, aby struktura granity była ziarnista.

Przed podaniem zeskrobać widelcem granitę, aby powstały kryształki. Podawać od razu.



Źródło: Gordon Ramsay, Desery.

niedziela, 12 czerwca 2016

Fragonard, czyli Rossini według Nigelli Lawson




Na upalne czerwcowe i lipcowe wieczory polecam drink Rossini, przez Nigellę zwany Fragonardem. Muszę przyznać, że ta druga nazwa bardziej mi odpowiada. Drink kipi rokokową atmosferą, a Rossini z rokoko ma jednak o wiele mniej wspólnego niż Fragonard. Poza tym, wolę oglądać „Kąpiące się”, „Czytającą dziewczynę” czy nawet różne wersje „Huśtawki”, niż słuchać „Cyrulika sewilskiego”. Co innego poczytać czy obejrzeć sztukę Beaumarchais’go ;) Perfumami firmy Fragonard też nie pogardzę, więc na pytanie, czy lubię Fragonarda, mogę odpowiedzieć: po trzykroć tak ;)

500 g truskawek
ewentualnie 1 łyżka cukru pudru lub 2 łyżki likieru truskawkowego

750 ml prosecco

Truskawki pozbawić szypułek i wrzucić do kielichowego blendera. Jeśli nie są bardzo słodkie, dodać cukier puder lub likier. Przelać przecier do dużego dzbanka. 

Wlać do dzbanka mocno schłodzone prosecco i dokładnie wymieszać. 


Źródło: Nigella Lawson, Lato w kuchni przez okrągły rok.

środa, 8 czerwca 2016

Pieczone bakłażany ze smażoną cebulą i siekaną cytryną - Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi


To potrawa, dzięki której polubiłam bakłażany. Jemy ją bardzo często, świetnie łączy różne smaki: pikantne chili, słodką cebulę, słony ser i kremowe bakłażany. Wprowadziłam pewne zmiany do przepisu. Przede wszystkim daję mniej oliwy. Autorzy „Jerozolimy” zalecają 150 ml — 100 do nasączenia bakłażanów i 50 do smażenia oliwy — ja używam w sumie mniej niż 50 ml. Świeże chili zastępuję płatkami. Częściej niż ser feta daję kozi i, w przeciwieństwie do oliwy, podwoiłam jego ilość, a czarny pieprz zastępuję białym.

2 duże bakłażany
4 cebule
chili w płatkach
1½ łyżeczki mielonego kuminu
1 łyżeczka sumaku
100 g sera feta lub koziego
1 średnia cytryna
1 ząbek czosnku
oliwa
sól
biały pieprz

Bakłażany przeciąć wzdłuż na pół, razem z szypułkami, a potem naciąć je w kratkę. Ułożyć je na blasze przeciętą stroną do góry, posmarować oliwą, posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem. Do piekarnika wstawić małe żaroodporne naczynie wypełnione wodą. Piec w temperaturze 200° przez 45 minut, aż miąższ będzie miękki i złotobrązowy (piekłam w górnej komorze piekarnika z włączonym termoobiegiem i górną grzałką).

W czasie, gdy bakłażany się pieką, obrać i pokroić na plasterki cebule oraz pokroić w kostkę ser. Usmażyć na patelni, na oliwie, dodając ½ łyżeczki soli. Smażyć, aż cebula będzie ciemna. Do cebuli dodać kumin, sumak i chili w płatkach. Smażyć przez dwie minuty. Dodać ser i smażyć kolejną minutę, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć patelnię z ognia.

Z cytryny usunąć ostrym nożem skórę. Nad głębokim talerzem wykrawać miąższ spomiędzy białych osłonek, a potem pokroić go na kawałki i usunąć pestki. Dodać do talerza ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i wymieszać go z cytryną. 

Przełożyć bakłażany na półmisek, polać sosem cytrynowym. Lekko podgrzać cebulę z serem i przełożyć na bakłażany. Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.




Inspiracja: Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi, Jerozolima.

wtorek, 7 czerwca 2016

Torcik bezowy z truskawkami według Nigelli Lawson


Milion kalorii, ale wartych grzechu ;) Połączenie Victoria Sponge Cake z bezą Pavlova – to mówi chyba samo za siebie :) Kiedy ostatnio zrobiłam ten torcik, nie było osoby, która nie skusiłaby się na drugi kawałek. Wbrew pozorom, najtrudniejszym elementem przygotowań jest dostosowanie tempearatury piekarnika – Nigella pisała o 200°C, w moim piekarniku musiałam obniżyć ją do 180°.

125 g mąki pszennej
25 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
100 g bardzo miękkiego masła
300 g drobnego cukru (100 g do ciasta, 200 g do bezy)
4 jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżki mleka
50 g płatków migdałowych

375 ml śmietany kremówki
ok. 250 g truskawek

Dno dwóch tortownic o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Tortownice natłuścić masłem i wysypać mąką. W niedużej misce wymieszać oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia. 

W misie robota utrzeć masło ze 100 g cukru, aż masa będzie puszysta. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do masła i dalej ucierać. Dodać do masy mąki z proszkiem, wymieszać, zaczynając od pierwszego stopnia obrotów. Na końcu dolać ekstrakt z wanilii oraz mleko i utrzeć wszystko. 

Ciasto rozdzielić na pół i, pomagając sobie łyżką, rozsmarować je na dnie tortownic. Włączyć piekarnik – torcik piekłam na dwóch poziomach w temperaturze 180°C z włączoną górną grzałką i termoobiegiem.

Ubić białka, zmniejszyć obroty robota i dodawać po łyżce pozostałe 200 g cukru. Pianę ubijać jeszcze przez kilka minut, aż zrobi się śnieżnobiała i bardzo sztywna. Podzielić pianę na pół i w każdej z tortownic ułożyć warstwę bezy na warstwie ciasta. Górę posypać płatkami migdałów.

Piec przez 30-35 minut, aż płatki się zezłocą, a beza zrobi kremowa. Po 15 minutach zamienić tortownice miejscami. Studzić w foremkach.

Przed podaniem oderwać szypułki truskawek. Przekroić truskawki na pół. Ubić bitą śmietanę. Na paterze ułożyć jeden z blatów ciasta bezą do dołu, posmarować go bitą śmietaną. Na niej poukładać truskawki. Przykryć truskawki drugim blatem ciasta, bezą do góry. Jeśli jest bardzo ciepło, można przez godzinę lub dwie schłodzić torcik w lodówce.


Źródło: Nigella Lawson, Lato w kuchni przez okrągły rok.