niedziela, 23 kwietnia 2017

Tortellini z pieczarkami w kremowym sosie


Gdy przychodzicie zmęczeni do domu i nie macie na nic siły, ten przepis będzie wybawieniem. Zrobienie obiadu zajmie Wam kilka minut, a jeśli nie będziecie się spieszyć, aż kwadrans ;) 

300 g pieczarek
40 g masła
2 krótkie gałązki rozmarynu
ząbek czosnku
250 ml śmietany kremówki
20 g parmezanu plus nieco do ozdoby
400 g tortellini
kilka listków bazylii
sól
świeżo zmielony biały pieprz

W rondlu średniej wielkości zagotować wodę.

W tym czasie pieczarki pokroić w plasterki i zetrzeć parmezan. Na dużej patelni roztopić masło, podsmażyć na nim rozmaryn i roztarty ząbek czosnku. Po chwili dodać pieczarki i smażyć je przez 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dolać śmietanę i wsypać parmezan. Gotować na średnim ogniu, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. 

Osolić wrzątek, wrzucić do niego tortellini i ugotować je według przepisu z opakowania, a potem odcedzić. 

Sos doprawić solą i pieprzem. Dodać na patelnię ugotowane tortellini i delikatnie wymieszać. Przełożyć na talerze, posypać resztą parmezanu i udekorować listkami bazylii.


Akcję Pieczarkowy Tydzień prowadzi autorka bloga Mops w kuchni.

3 komentarze:

  1. Fajne i szybkie danie. Takie bardzo lubię ;) Nie wytrzymałam, musiałam już zobaczyć co przygotowałaś :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jaki miły komplement :) A to jeszcze nie wszystko ;)
      Ania

      Usuń
  2. Świetne danie. Jeszcze ta miseczka na jedzenie taka fajna <3 Domowo

    OdpowiedzUsuń