poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Grzybowa zupa krem z szynką i groszkiem według Kate McMillan


Pieczarkowe kremy nie są zbyt fotogeniczne, ale zwykle smaczne ;) Grzybom towarzyszy tu spory dodatek szynki, więc to zdecydowanie zupa dla jej miłośników. Tym, którzy wolą bardziej delikatne połączenia, proponuję jedną z zup, które zrobiłam w zeszłorocznej edycji "Pieczarkowego Tygodnia". Moim faworytem była i jest grzybowa z kurczakiem. 

3 łyżki masła
2 łyżki oliwy
500 g pieczarek
1 nieduża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki mąki pszennej
60 ml białego wytrawnego wina
500 ml bulionu drobiowego
185 g ugotowanej szynki
30 g świeżego lub mrożonego
3 łyżki śmietany kremówki
sól
świeżo zmielony pieprz

Grzyby i czosnek pokroić w plasterki, cebulę — w półplasterki. 

Masło z oliwą rozgrzać w dużym rondlu na dużym ogniu. Dodać czosnek i cebulę, a po chwili grzyby. Smażyć, często mieszając, przez 10-15 minut, aż grzyby staną się bardzo miękkie. Dodać mąkę i, ciągle mieszając, smażyć przez minutę. 

Do rondla dodać wino i, mieszając od czasu do czasu, gotować przez 3 minuty. Całość zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez 20 minut. W tym czasie pokroić szynkę.

Połowę zupy odlać do rondelka, a część w dużym rondlu zmiksować ręcznym blenderem, uważając, aby zupa nie pryskała. Przelać resztę zupy z powrotem. Dodać szynkę i groszek, gotować kilka minut, aż groszek będzie miękki.

Zupę doprawić śmietaną, solą i pieprzem. Podawać gorącą.


Inspiracja: Kate McMillan, Smaczne zupy.

Akcję Pieczarkowy Tydzień prowadzi autorka blogu Mops w kuchni.

1 komentarz:

  1. Dla mnie jest bardzo fotogeniczny. Mniam. Idealny na takie chłodniejsze dni.

    OdpowiedzUsuń