Pieczarkowe kremy nie są zbyt fotogeniczne, ale zwykle
smaczne ;) Grzybom towarzyszy tu spory dodatek szynki, więc to zdecydowanie
zupa dla jej miłośników. Tym, którzy wolą bardziej delikatne połączenia, proponuję jedną z
zup, które zrobiłam w zeszłorocznej edycji "Pieczarkowego Tygodnia". Moim faworytem
była i jest grzybowa z kurczakiem.
3 łyżki masła
2 łyżki oliwy
500 g pieczarek
1 nieduża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki mąki pszennej
60 ml białego wytrawnego wina
500 ml bulionu drobiowego
185 g ugotowanej szynki
30 g świeżego lub mrożonego
3 łyżki śmietany kremówki
sól
świeżo zmielony pieprz
Grzyby i czosnek pokroić w plasterki, cebulę — w
półplasterki.
Masło z oliwą rozgrzać w dużym rondlu na dużym ogniu. Dodać
czosnek i cebulę, a po chwili grzyby. Smażyć, często mieszając, przez 10-15
minut, aż grzyby staną się bardzo miękkie. Dodać mąkę i, ciągle mieszając,
smażyć przez minutę.
Do rondla dodać wino i, mieszając od czasu do czasu, gotować
przez 3 minuty. Całość zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć
ogień i gotować przez 20 minut. W tym czasie pokroić szynkę.
Połowę zupy odlać do rondelka, a część w dużym rondlu
zmiksować ręcznym blenderem, uważając, aby zupa nie pryskała. Przelać resztę
zupy z powrotem. Dodać szynkę i groszek, gotować kilka minut, aż groszek będzie
miękki.
Zupę doprawić śmietaną, solą i pieprzem. Podawać gorącą.
Inspiracja: Kate McMillan, Smaczne zupy.
Akcję Pieczarkowy Tydzień prowadzi autorka blogu Mops w kuchni.
Dla mnie jest bardzo fotogeniczny. Mniam. Idealny na takie chłodniejsze dni.
OdpowiedzUsuń