poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Sałatka z tortellini


Jeśli będziecie przygotowywać imprezę kostiumową w stylu lat 90-tych, ta sałatka będzie do niej idealnie pasować. Co prawda nie znam daty powstania przepisu, ale tego stylu nie da się zapomnieć ;) Zrezygnowałam z szalotki, ponieważ planowałam zabrać sałatkę do pracy, za to dałam więcej tortellini.

400 g tortellini
150 g zielonego groszku
200 g ananasa z puszki
200 g pieczarek w naturalnej zalewie
½ czerwonej papryki
½ żółtej lub zielonej papryki
150 g kukurydzy z puszki
½ pęczka natki pietruszki
oliwa
biały ocet winny
sól
świeżo zmielony czerwony pieprz

Tortellini ugotować w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. W drugim rondelku ugotować zielony groszek. Potem odcedzić oba składniki.

Przesypać tortellini do dużej miski, dodać łyżkę oliwy i wymieszać. Następnie dodać groszek. 

Pokroić ananasa na małe kawałki, pieczarki w plasterki, papryki (po usunięciu gniazd nasiennych) w kostkę, odcedzić kukurydzę i posiekać pietruszkę. Wszystkie te składniki dorzucić do miski.

W małej miseczce wymieszać 2 łyżki octu z solą z i pieprzem, dodać 3 łyżki oliwy i ponownie wymieszać. Sałatkę polać sosem, dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę.


Inspiracja: Makaron. Zwykły, niezwykły i typowo włoski.

Akcję Pieczarkowy Tydzień prowadzi autorka blogu Mops w kuchni.

3 komentarze:

  1. Dziękuję Ci Aniu za tak wielki wkład w kolejną edycję akcji pieczarkowej. Naprawdę doceniam wysiłek włożony przez Ciebie w przygotowanie potraw, zdjęć i wpisów. Mam nadzieję, że pieczarkowanie było dla Ciebie przyjemnością ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja dziękuję za przygotowanie akcji. Świetnie się bawiłam, jak zwykle :)
      Ania

      Usuń
  2. Super przepis! Na pewno go wkrótce przygotuję, bo wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń