Jeśli będziecie przygotowywać imprezę kostiumową w stylu lat
90-tych, ta sałatka będzie do niej idealnie pasować. Co prawda nie znam daty
powstania przepisu, ale tego stylu nie da się zapomnieć ;) Zrezygnowałam z
szalotki, ponieważ planowałam zabrać sałatkę do pracy, za to dałam więcej
tortellini.
400 g tortellini
150 g zielonego groszku
200 g ananasa z puszki
200 g pieczarek w naturalnej zalewie
½ czerwonej papryki
½ żółtej lub zielonej papryki
150 g kukurydzy z puszki
½ pęczka natki pietruszki
oliwa
biały ocet winny
sól
świeżo zmielony czerwony pieprz
Tortellini ugotować w osolonej wodzie według wskazówek na
opakowaniu. W drugim rondelku ugotować zielony groszek. Potem odcedzić oba
składniki.
Przesypać tortellini do dużej miski, dodać łyżkę oliwy i
wymieszać. Następnie dodać groszek.
Pokroić ananasa na małe kawałki, pieczarki w plasterki, papryki
(po usunięciu gniazd nasiennych) w kostkę, odcedzić kukurydzę i posiekać
pietruszkę. Wszystkie te składniki dorzucić do miski.
W małej miseczce wymieszać 2 łyżki octu z solą z i pieprzem,
dodać 3 łyżki oliwy i ponownie wymieszać. Sałatkę polać sosem, dokładnie
wymieszać i odstawić na godzinę.
Inspiracja: Makaron. Zwykły, niezwykły i typowo włoski.
Akcję Pieczarkowy Tydzień prowadzi autorka blogu Mops w kuchni.
Dziękuję Ci Aniu za tak wielki wkład w kolejną edycję akcji pieczarkowej. Naprawdę doceniam wysiłek włożony przez Ciebie w przygotowanie potraw, zdjęć i wpisów. Mam nadzieję, że pieczarkowanie było dla Ciebie przyjemnością ;)
OdpowiedzUsuńA ja dziękuję za przygotowanie akcji. Świetnie się bawiłam, jak zwykle :)
UsuńAnia
Super przepis! Na pewno go wkrótce przygotuję, bo wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń