Gdy przychodzicie zmęczeni do domu i nie macie na nic siły,
ten przepis będzie wybawieniem. Zrobienie obiadu zajmie Wam kilka minut, a
jeśli nie będziecie się spieszyć, aż kwadrans ;)
300 g pieczarek
40 g masła
2 krótkie gałązki rozmarynu
ząbek czosnku
250 ml śmietany kremówki
20 g parmezanu plus nieco do ozdoby
400 g tortellini
kilka listków bazylii
sól
świeżo zmielony biały pieprz
W rondlu średniej wielkości zagotować wodę.
W tym czasie pieczarki pokroić w plasterki i zetrzeć parmezan.
Na dużej patelni roztopić masło, podsmażyć na nim rozmaryn i roztarty ząbek
czosnku. Po chwili dodać pieczarki i smażyć je przez 2-3 minuty, od czasu do
czasu mieszając. Dolać śmietanę i wsypać parmezan. Gotować na średnim ogniu, aż
sos się zredukuje i zgęstnieje.
Osolić wrzątek, wrzucić do niego tortellini i ugotować je według
przepisu z opakowania, a potem odcedzić.
Sos doprawić solą i pieprzem. Dodać na patelnię ugotowane
tortellini i delikatnie wymieszać. Przełożyć na talerze, posypać resztą
parmezanu i udekorować listkami bazylii.
Akcję Pieczarkowy Tydzień prowadzi autorka bloga Mops w kuchni.
Fajne i szybkie danie. Takie bardzo lubię ;) Nie wytrzymałam, musiałam już zobaczyć co przygotowałaś :P
OdpowiedzUsuńJaki miły komplement :) A to jeszcze nie wszystko ;)
UsuńAnia
Świetne danie. Jeszcze ta miseczka na jedzenie taka fajna <3 Domowo
OdpowiedzUsuń