poniedziałek, 6 marca 2017

Pudding ryżowy z gruszkowym purée


Ostatnio często testujemy ryżowe puddingi i owsianki. Tym razem przepis z gruszkami i cynamonem w rolach głównych ;) Nie przygotowałam jeszcze ekstraktu cynamonowego, choć mam to planach od dawna, więc zastąpiłam go ekstraktem z wanilii i mielonym cynamonem. Dodatek crème fraîche według Sophie nie jest obowiązkowy, ale nie pomijajcie go, odrobina kwaśnej śmietany świetnie uzupełnia słodycz puddingu i gruszkowego purée.

375 ml mleka
100 g ryżu basmati
2 strączki kardamonu
1 kawałek kory cynamonowej
miód lub syrop klonowy

Purée:
2 gruszki
60 ml soku jabłkowego
1 łyżeczka ekstraktu cynamonowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego i ½ łyżeczki cynamonu

W rondelku o grubym dnie zagotować mleko z ryżem, lekko zgniecionymi strączkami kardamonu i korą cynamonową. Zmniejszyć ogień i gotować przez 15-20 minut, aż ryż wchłonie mleko i będzie miękki. 

W czasie gdy ryż się gotuje, obrać gruszki, usunąć gniazda nasienne i pokroić owoce na plasterki. Umieścić gruszki z sokiem, ekstraktem i cynamonem w rondelku. Gotować przez około 5 minut na niezbyt dużym ogniu, a potem przełożyć do blendera i zmiksować.

Z ryżu wyjąć korę i ziarna kardamonu, dodać do smaku miód lub syrop klonowy i wymieszać. Przełożyć do miseczek lub większych filiżanek. Polać zmiksowanymi gruszkami, a na górze położyć łyżeczkę lub dwie crème fraîche.


Inspiracja: Sophie Dahl, Apetyczna panna Dahl.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz