sobota, 18 marca 2017

Zupa z dyni piżmowej według Gina D'Acampa


Gdy wiosna zamiast zapowiadać lato, przypomina raczej jesień, ugotujcie garnek tej zupy. Wesoła pomarańczowo-zielona kolorystyka od razu poprawi Wam nastrój, a dodatkowo nie przytyjecie, bo to wersja pozbawiona masła i śmietany. Tym razem dyni towarzyszy niewielki dodatek ziemniaków. Rukolę z oryginalnego przepisu zastąpiłam uwielbianą przeze mną roszponką. 

1 cebula
1 dynia piżmowa średniej wielkości
1 duży ziemniak
2 łyżki oliwy
1,3 l bulionu warzywnego
sól
czarny pieprz
140 g roszponki

Cebulę grubo posiekać. Dynię obrać nożykiem do warzyw i usunąć gniazdo nasienne. Pokroić dynię w dosyć dużą kostkę. Ziemniaka obrać i pokroić na ćwiartki.

W dużym rondlu podgrzać oliwę i na średnim ogniu smażyć cebulę przez 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Wrzucić dynię i ziemniaka do rondla, smażyć kolejne 2 minuty.

Wlać do rondla bulion, doprowadzić go do wrzenia i gotować na małym ogniu, bez pokrywki przez 40 minut, mieszając co 10 minut.

Zdjąć zupę z ognia, zmiksować ręcznym blenderem, uważając, aby nie pryskała. Doprawić zupę solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Podawać gorącą, udekorowaną listkami roszponki.


Inspiracja: Gino D’Acampo, Dieta Italiana.

2 komentarze:

  1. Pychotka. A że mam jeszcze dynię, to może zrobię właśnie taką :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zastanawiam się nad kolejną zupą dyniową, bo mam jeszcze dwie dynie ;)
      Ania

      Usuń