sobota, 9 września 2017

Faszerowane pomidory według Gina D'Acampa



Jak zwykle w przypadku przepisów Gina, jest szybko, łatwo i smakowicie.  Spróbujcie koniecznie, jeśli macie dosyć nudnej jajecznicy ;) Zamiast dodatku dwóch białek, dałam jedno jajko więcej. Ostatnie doniesienia mówią, że jajek nie trzeba się już bać ;) Wierzę na słowo ;) 

Faszerowane warzywa przygotowała Ania. Zajrzycie do niej :)

4 duże okrągłe pomidory
5 jajek
4 łyżki mleka
150 g wędzonego łososia
1 łyżka masła
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól
świeżo zmielony biały pieprz
chleb

Rozgrzać grill w piekarniku. Posiekać szczypiorek. Odciąć czubki pomidorów, usunąć łyżeczką miąższ wraz z pestkami. Pokroić łososia na małe kawałki. Jajka wbić do dużej miski, dodać mleko łososia, odrobinę soli i pieprz, a następnie wszystko ubić. Na patelni rozgrzać masło.

Wstawić kromki do tostera. Pomidory opiekać w piekarniku przez 4 minuty. W tym czasie usmażyć na patelni jajecznicę.
Nafaszerować pomidory jajecznicą, posypać szczypiorkiem i podawać z tostami.




Inspiracja: Gino D'Acampo, Smaczna i zdrowa kuchnia włoska.
 


Akcję Warzywa psiankowate przygotowała autorka blogu Mops w kuchni.

2 komentarze:

  1. Farsz mnie zaintrygował. Ciekawa jestem tego połączenia. Aniu dziękuję za Twój udział w akcji. Jak zwykle mogłam na Ciebie liczyć. Podsumowanie właśnie się tworzy ;)

    OdpowiedzUsuń