niedziela, 17 września 2017

Cynamonowe placuszki z miodowymi figami


W ostatni dzień naszego urlopu od rana lało jak z cebra, cynamonowe placuszki z miodowymi figami nieco nam go osłodziły. Witek stwierdził, że „figi po retuszu w piekarniku są nawet smaczne”, więc — jeśli nie przepadacie za tymi owocami, a chcielibyście się do nich przekonać — możecie spróbować je upiec. Z podanych proporcji usmażyłam 20 niedużych, delikatnie pachnących cynamonem, placków.

Śniadanie z figami przygotowały także Mirabelka oraz Ania :) Zajrzyjcie do nich. 

440 g greckiego jogurtu
4 jajka
200 g mąki
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki miodu
2 łyżeczki cynamonu
100 ml mleka
olej do posmarowania patelni

5-6 fig
4 łyżki miodu
2 łyżki masła

Figi pozbawić twardych ogonków. Pokroić owoce na ćwiartki i włożyć do żaroodpornego naczynia, polać miodem i położyć na nich masło podzielone na małe kawałeczki. Rozgrzać grill w piekarniku. 

W misce wymieszać wszystkie składniki oprócz mleka. Dodać mleko i, ponownie, krótko wymieszać. Rozgrzać dwie duże patelnie, posmarować je olejem. Nakładać po dwie łyżki ciasta na każdy z placuszków i smażyć na średnim ogniu. Gdy od spodu zrobią się złocisto-brązowe, podważyć każdy łopatką i energicznie odwrócić na drugą stronę. Po usmażeniu z drugiej strony (trwa to krócej), zdjąć z patelni.

W trakcie smażenia placków włożyć naczynie z figami do piekarnika, piec przez 10 minut.

Na talerzach rozłożyć placuszki oraz figi, polać sosem, który powstał w naczyniu do zapiekania, i podawać.



1 komentarz:

  1. Mmm, tak podane figi musiały smakować obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń