sobota, 9 września 2017

Acquacotta według Kate McMillan


Gdy byłam mała, mama — w ramach regionalnej edukacji kulinarnej — zrobiła mi wodzionkę. Wrażenia chyba miałam wstrząsające, skoro pamiętam to do dziś. Podobnie było z zupą szpinakową z dodatkiem bardzo drobnych lanych klusek. Jako zakamuflowana opcja... włoska, zdecydowanie opowiadam się za acquacottą ;) Ajnlauf z parmezanem zamiast mąki też podbił moje serce. Zupa nas zachwyciła i będziemy do niej wracać, zmniejszyłam tylko w przepisie ilość oliwy, bo była zbyt tłusta.

2 czerwone cebule
3 łodygi selera naciowego
375 g papryki żółtej i czerwonej
60 ml oliwy
500 g pomidorów
sól
pieprz
3 jajka
60 g parmezanu
8 kromek czerstwego chleba
czosnek

Obrać cebulę, z selera usunąć twarde włókna, z papryk — gniazda nasienne, a następnie pokroić warzywa na kawałki. W dużym rondlu rozgrzać oliwę i smażyć cebulę przez 4 minuty na średnim ogniu, dodać paprykę oraz seler i smażyć przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Gdy warzywa się smażą, sparzyć pomidory wrzątkiem, obrać ze skóry, usunąć z nich pestki, a miąższ pokroić na kawałki. Dodać pomidory do rondla, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dusić na małym ogniu przez 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając.

Dodać do rondla 2 litry wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut. W tym czasie zetrzeć parmezan, przesypać go do niedużej miski, wbić do niej jajka i roztrzepać. Przelać masę jajeczną do rondla z zupą, ciągle mieszając. Po minucie zdjąć z ognia i doprawić solą oraz pieprzem. 

Chleb opiec w tosterze i potrzeć obranym ząbkiem czosnku. Na dno miseczki włożyć tosty, zalać je zupą i podawać.


Inspiracja: Kate McMillan, Zupy.


Akcję Warzywa psiankowate przygotowała autorka blogu Mops w kuchni.

1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawa zupka, chętnie wypróbuję przepis w przyszłości. Dziękuję za dodanie do akcji :)

    OdpowiedzUsuń