środa, 16 sierpnia 2017

Fettucine z wędzonym łososiem i pikantnym sosem z czerwonej papryki


Gino wspomina, że nauczył się gotowania tej potrawy w jednej z restauracji na południu Włoch, a połączenie łososia z papryką zrobiło na nim tak duże wrażenie, że postanowił się podzielić tym przepisem. Nam też bardzo smakowało, a że danie przygotowuje się błyskawicznie, więc na pewno wrócimy do niego niejeden raz. Dałam jedynie mniej makaronu — poniżej uwzględniłam obie wersje. 

Wpis powstał w ramach akcji Warzywa psiankowate i wspólnego gotowania z Zuzią, Anią oraz Martynosią.

1 por
1 czerwona papryka
200 g łososia
8 łyżek oliwy
30 g masła
½ łyżeczki chili w płatkach
60 ml białego wina
350-500 g fettucine lub linguine
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
starta skórka z 1 cytryny
sól

Postawić na ogniu duży garnek z wodą. Por pokroić w plasterki, paprykę w kostkę, łososia w paski. 

Na patelni roztopić w oliwie masło. Dodać por oraz paprykę i smażyć przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać łososia i chili, podgrzewać przez minutę. Wlać wino, gotować kolejną minutę. Posolić i odstawić. 

Ugotować makaron al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i przełożyć z powrotem do tego samego garnka.

Dodać do makaronu zawartość patelni, posiekaną natkę pietruszki i startą skórkę z cytryny. Postawić na małym ogniu i mieszać przez pół minuty, aby smaki się połączyły. Podawać gorące.



Inspiracja: Gino D’Acampo, Włoskie dania makaronowe.


Akcję Warzywa psiankowate przygotowała autorka blogu Mops w kuchni.


2 komentarze: