Chciałam zrobić tartę z malinami i czekoladą, ale zostałam pokonana
przez upały. Zdecydowałam się szybkie i chłodne semifreddo. Oprócz
czekoladowego sosu, udekorowałam je kilkoma płatkami kokosa. Maliny były
wyjątkowo kwaśne, więc lody również. Masa powinna być przed zamrożeniem nieco
słodsza niż planujecie. Po połączeniu ze śmietaną można ją skosztować i —
ewentualnie — dosypać nieco cukru pudru. Semifreddo uda się nawet, jeśli nie
posiadacie maszyny do lodów.
Malinami raczyły się także Gin, która przygotowała wspaniały sernik, oraz Ewelina, autorka pysznego kruchego ciasta z budyniową pianką i owocami :)
Malinami raczyły się także Gin, która przygotowała wspaniały sernik, oraz Ewelina, autorka pysznego kruchego ciasta z budyniową pianką i owocami :)
500 g malin
160 g cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
300 ml śmietany kremówki
160 ml mleka
2 łyżki cukru waniliowego
120 g gorzkiej czekolady
Do blendera kielichowego włożyć maliny, cukier, sok z
cytryny i zmiksować.
Ubić śmietanę, aż będzie gęsta, ale nadal płynna. Dodać do
śmietany masy malinowej i delikatnie, lecz dokładnie wymieszać. Sprawdzić,
czy nie wymaga dosłodzenia. Jeśli tak, dosypać nieco przesianego cukru pudru i
wymieszać szpatułką.
Masę schłodzić przez noc w lodówce, a potem ukręcić w
maszynce do lodów. Przełożyć lody do keksówki wyłożonej folią spożywczą i
włożyć do zamrażalnika (Można też lody od razu włożyć do pojemnika i umieścić w
zamrażarce, miksując je po godzinie i trzech godzinach od tego momentu).
Grubo posiekać czekoladę. W rondlu lub na patelni umieścić
mleko, cukier i czekoladę. Podgrzewać na niedużym ogniu, aż czekolada się
stopi, a sos zgęstnieje, ciągle mieszając.
Gdy lody będą już całkowicie zmrożone, pokroić semifreddo na
plastry. Odczekać 10 minut, aż nieco zmięknie. Umieścić je na talerzykach,
udekorować sosem i podawać.
Boskie, ma cudowny kolor :)
OdpowiedzUsuńTeż zrobiłam ostatnio semifreddo z malinami, ale w końcu zdecydowałam się na publikację innego przepisu ;)
Też często mam zamiar coś opublikować, a tego nie robię ;)Niektóre przepisy nigdy się nie pojawią, inne czekają rok lub dwa ;)
UsuńAnia