sobota, 11 lutego 2017

Crumble z jabłkiem i miechunką


Owoce miechunki można jeść surowe, ale ze względu na niezbyt przyjazną temperaturę na zewnątrz postanowiłam podać je pod kruszonką. Jadalne są zarówno jagody miechunki rozdętej, która jesienią ozdabia ogrody swoimi pomarańczowymi lampionami, jak i peruwiańskiej. Ta druga jest o wiele smaczniejsza. 

Proporcje na 4 kokilki o średnicy 11 cm:
45 g mąki pszennej
⅓ łyżeczki proszku do pieczenia
30 g zimnego masła
40 g brązowego cukru
40 g migdałów w płatkach

200 g miechunki peruwiańskiej
1 średniej wielkości jabłko
sok z cytryny
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Mąkę, proszek do pieczenia, masło i cukier wymieszać w misie robota, używając końcówki do ucierania ciasta, aż masa będzie przypominała płatki owsiane. Dodać płatki migdałów i wymieszać łyżką.

Usunąć otoczki miechunki. Jabłko obrać, pozbawić gniazda nasiennego i pokroić na plasterki. Na dnie kokilek ułożyć plasterki jabłka i skropić je odrobiną soku z cytryny. Na plasterkach umieścić owoce miechunki. Całość skropić ekstraktem z wanilii, a na górze ułożyć kruszonkę.

Piec w temperaturze 200° C przez 25-30 minut, aż kruszonka stanie się złocista. Odstawić na kilka minut, a potem podać.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz