środa, 22 lutego 2017

Ciasto na tarty według Michela Roux'a


Ciasto na tarty jest mniej delikatne  niż kruche, ale za to bardziej chrupiące i naprawdę smaczne. Nadaje się zwłaszcza do tart, które nie będą zjedzone od razu po upieczeniu oraz do tych z cięższym nadzieniem. Polecam je także osobom, które dopiero zaczynają przygodę z tartami. Ciasto nie sprawiało żadnych problemów podczas wałkowania i przenoszenia do formy. Wystarczyło go na wylepienie dużej formy o średnicy 27 cm i czterech małych foremek o średnicy 7,5 cm. Michel woli, jak sam pisze, „ortodoksyjne podejście rzemieślnicze, czyli wyrabianie ręką tam, gdzie to konieczne”, ale ja — mimo szacunku dla Michela i zachwytu nad jego przepisami — nie uważam, że jest to warunek niezbędny, więc oszczędzam czas i ręce, zlecając robotowi wykonanie pracy ;) Efekt jest znakomity.

Na ok. 460 g ciasta:
250 g mąki pszennej
125 g miękkiego masła
1 jajko
1 łyżeczka drobnego cukru
½ łyżeczki soli
40 ml zimnej wody

W misie robota umieścić mąkę, pokrojone w kostkę masło, jajko, cukier i sól. Użyć końcówki do ucierania ciasta najpierw przez ½ minuty na 1 poziomie, a potem na 3 (w skali 1-7). Kiedy ciasto zacznie przypominać płatki owsiane, dodawać stopniowo wodę. Ucierać, aż masa zacznie zlepiać się w kulę i będzie gładka. Całość nie powinna trwać dłużej niż 2½-3½ minuty.

Kulę ciasta owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. 


Inspiracja: Michel Roux, Ciasta pikantne i słodkie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz