środa, 23 marca 2016

Kruche ciasto według Rachel Khoo


Rachel Khoo używa tego ciasta do ciężkich, wilgotnych mas – sernika na kruchym spodzie i tarty czekoladowej. 

120 g miękkiego masła
60 g cukru pudru
szczypta soli
2 żółtka
180 g mąki pszennej

Włożyć wszystkie składniki do misy robota i wymieszać, używając końcówki do ciast ucieranych. Kulę ciasta owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.

Jeśli nie dysponujecie robotem z końcówką odpowiednią do ucierania ciasta, możecie zrobić to ręcznie, używając drewnianej łyżki – najpierw należy utrzeć masło z cukrem i solą. Potem dodać żółtka i mieszać, aż masa będzie gładka. Na końcu wsypać mąkę i siekać, aż powstanie kruszonka i mąka połączy się z masłem. Wtedy można uformować z ciasta kulę.

Źródło: Rachel Khoo, Moja mała francuska kuchnia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz