Rachel Khoo używa tego ciasta do ciężkich, wilgotnych mas –
sernika na kruchym spodzie i tarty czekoladowej.
120 g miękkiego masła
60 g cukru pudru
szczypta soli
2 żółtka
180 g mąki pszennej
Włożyć wszystkie składniki do misy robota i wymieszać,
używając końcówki do ciast ucieranych. Kulę ciasta owinąć folią spożywczą i
włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
Jeśli nie dysponujecie robotem z końcówką odpowiednią do
ucierania ciasta, możecie zrobić to ręcznie, używając drewnianej łyżki –
najpierw należy utrzeć masło z cukrem i solą. Potem dodać żółtka i mieszać, aż
masa będzie gładka. Na końcu wsypać mąkę i siekać, aż powstanie kruszonka
i mąka połączy się z masłem. Wtedy można uformować z ciasta kulę.
Źródło: Rachel Khoo, Moja mała francuska kuchnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz