poniedziałek, 18 stycznia 2016

Glögg z sokiem pomarańczowym i imbirem


Karnawał w pełni oraz mrozy skłaniają do rozpoczęcia styczniowych wpisów od receptur na trunki ;) Dziś glögg z sokiem pomarańczowym i imbirem. Wcześniej podawałam już dwa przepisy tego typu: Red Christmas Glögg – z czerwonym winem i sokiem porzeczkowym – i White Christmas Glögg – z cydrem.

700 ml czerwonego półwytrawnego lub wytrawnego wina
500 ml soku pomarańczowego
skórka z połowy pomarańczy
3-4 cm kawałek imbiru
2 laski cynamonu
5 goździków
5 całych nasion wyłuskanych z ziaren zielonego kardamonu
7-9 łyżek miodu
migdały
rodzynki
125 ml wódki, rumu lub brandy

Migdały zalać wrzątkiem. Po 15-30 minutach usunąć skórki.

Cienko obrać skórkę z pomarańczy. Imbir pokroić na plasterki. Zagotować w garnku sok pomarańczowy, wrzucić do niego skórkę pomarańczową, imbir, cynamon, goździki i kardamon. Gotować pół godziny na małym ogniu.

Przelać wywar przez sito do drugiego garnka, dodać miód oraz wino. Podgrzewać na małym ogniu do temperatury około 70°C (wyższa temperatura spowoduje ulotnienie się alkoholu). Dodać wódkę, podgrzać, jeśli jest taka potrzeba.

Rozlać glögg do szklaneczek, wrzucić do każdej kilka rodzynków i migdałów.


Inspiracja: blog Przepisy z podróży.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz